Home LAJME Shqiptarët po e braktisin Ohrin

Tashmë në Ohër banojnë rreth 7000 shqiptarë, shumë prej të cilëve prej kohësh janë të regjistruar si turq. Ndërkohë, shqiptarët e krishterë që jetojnë në pjesën e qytetit të vjetër thuajse janë asimiluar plotësisht, aq sa sot të gjithë banorët e kësaj pjese i merr për maqedonas, duke mos i dalluar fare prej njëri-tjetrit. Vetë shqiptarët e Ohrit janë ndjerë të braktisur nga politikanët shqiptarë

Turizmi në qytetin shqiptar të Ohrit është rritur shumë kohët e fundit. Në qytetin e bukur planit liqenit me të njëjtin emër, sheh turistë nga mbarë bota, dhe është shndërruar në një nga atraksionet më të mëdha në Maqedoni. Në këtë qytet janë 380 hotele dhe apartamente të cilat lëshohen për turistët e huaj, të cilët i kalojnë disa ditë këtu. Edhe pse qyteti është i vogël, ka shumë vende të bukura, shkruan ‘tiranaobserver’. Por, Ohri nuk është më ai që ka qenë një herë e një kohë. Qyteti që dikur kishte trembëdhjetë ndërmarrje të mëdha, tashmë ka vetëm disa punishte të vogla. Numri i banorëve ka rënë nga 60.000 në 30.000 banorë. Më shumë se gjysma janë larguar prej qytetit, madje duke emigruar jashtë. Mjaft banorë maqedonas, janë pajisur me pasaporta bullgare dhe kjo ua ka lehtësuar mundësinë e lëvizjes, si në Bullgari, ashtu edhe në Evropë. Ohrin mund ta quash pa frikë një qytet tipik ballkanas. Nëpër qytet zotërojnë kishat ortodokse, por spikatin edhe minaretë e xhamive, sidomos atyre të vendosura në pjesën lindore dhe veriore të pazarit. Në rrugë ndesh të dëgjosh më së shumti maqedonisht, por nuk mungon edhe gjuha turke. Shumë rrallë, mund të dëgjosh banorët nëpër rrugë të flasin shqip ndërmjet tyre.

Tashmë në Ohër banojnë rreth 7000 shqiptarë, shumë prej të cilëve prej kohësh janë të regjistruar si turq. Ndërkohë, shqiptarët e krishterë që jetojnë në pjesën e qytetit të vjetër thuajse janë asimiluar plotësisht, aq sa sot të gjithë banorët e kësaj pjese i merr për maqedonas, duke mos i dalluar fare prej njëri-tjetrit. Vetë shqiptarët e Ohrit janë ndjerë të braktisur nga politikanët shqiptarë. Ata thonë se “ne jemi të padukshëm” për politikanët shqiptarë, të cilët rrallë e tek mund të shkelin në këtë qytet. Edhe atëherë, më shumë për të ngrënë ndonjë drekë, se sa për t’u takuar me banorët e për të diskutuar problemet që ata kanë. Si pasojë e kësaj klime, si edhe falë politikave të ndryshme që ndiqen karshi tyre, ata, kryesisht të rinjtë, po largohen jashtë vendit. Një ndarje e bërë më herët, e në mënyrë të kamufluar, e ka lënë Ohrin jashtë ndikimit të shqiptarëve, të cilët janë më shumë prezent në veri të liqenit, në trekëndëshin Strugë-Kalishtë-Veleshtë, ku edhe shqiptarët dominojnë më së shumti.