Home LAJME Shpallet Republika e Iliridës me kryeqytet Shkupin

“Sot ne shpallim Republikën e Iliridës ndërsa Maqedonia duhet të rregullohet si shtet i Unionit Iliridë-Maqedoni. Nuk jemi për ndryshimin e kufijve të jashtëm të Maqedonisë, mirëpo duhet të definohen kufijtë administrativ të Unionit të Iliridës dhe Maqedonisë. Kjo duhet të jetë sipas modelit që kishin para disa viteve Serbia dhe Mali i Zi dhe Belgjika që ka tani. Nëse nuk merren parasysh këto kërkesa, nëse këto kërkesa tona injorohen nga institucionet ekzistuese të Maqedonisë atëherë do të organizojmë referendum. Ne shqiptarët kemi 400 mijë vota në Maqedoni”, deklaroi sot Nevzat Halili, president i Republikës së Iliridës.

Ai tha se Republika e Iliridës do të përfshijë pjesën veriperëndimore të Maqedonisë, gjegjësisht kjo republikë do të shtrihet nga Kumanova deri në Manastir, ndërsa kryeqyteti i Iliridës do

të jetë Shkupi. Halili thotë se Republikën e Iliridës do ta jetësojnë me mjete demokratike dhe paqësore. Sipas tij, Republika e Iliridës do ti ketë të gjitha institucionet e një republike.
Halili tha se presin mbështetjen e faktorit të brendshëm si dhe bashkësisë ndërkombëtare. Halili tha se për shpalljen e Republikës së Iliridës janë njoftuar të gjitha institucionet relevante të vendit si dhe faktori ndërkombëtar.

“Presim përkrahjen e SHBA-ve, Shqipërisë, Kosovës, Turqisë, Gjermanisë si dhe të gjitha shteteve tjera mike për Republikën e Iliridës”.

Nevzat Halili tha se motoja e Republçikës së Iliridës është “Vetvendosje dhe paqe”. Ai më tej përmendi Deklaratën e pavarësisë së SHBA-ve e cila hapet me këto fjalë: “Çdo kush, çdo qenie njerëzore në botë ka të drejtën e qeverisjes me vetveten dhe të vetvendosjes’, si dhe deklaratën e ish presidenti amerikan Woodru Wilson i cili në konferencën e paqes në Versaj të Parisit 1919 tha se “çdo popull ka të drejtën e vetëvendosjes”.

“Statusi i shqiptarëve në këto troje as ka qenë as do të jetë shprehje e realitetit historik, sepse këtu injorohet ekzistenca mbi 30 shekullore, harrohen luftërat shumë shekullore të shqiptarëve, injorohet hiseja e shqiptarëve në kryengritjen e Ilindenit, Krushevës…Shqiptarët të pakënaqur nga debati publik i Kushtetutës së parë pluraliste të Maqedonisë nuk dolën në referendumin e 8 shtatorit të vitit 1991 ku thuhej: A jeni për Maqedoni të pavarur dhe sovrane, me të drejtë bashkangjitje një shteti apo bashkësie shtetesh të federatës jugosllave”, deklaroi mes tjerash presidenti i Republikës së Iliridës, Nevzat Halili. /Almakos