Home LAJME Poposki: Athina s’do zgjidhjen e çështjes së emrit

“Ndaj llojit të këtillë të argumenteve dhe shumë njerëzve-vendosës në vendet anëtare të NATO-s dhe të BE-së nuk mund të mbeten indiferentë dhe konsideroj se kjo ka shumë jehonë pozitive në shumë vende dhe jashtë Maqedonisë, ku thjeshtë mund ta kualifikojmë si të papranueshme, të pamatur dhe jashtë parimit themelor për respektim të së drejtës ndërkombëtare”, theksoi Poposki pas tryezës së sotme të rrumbullakët shkencore-profesionale “Sfidat euroatlantik të Republikës së Maqedonisë: probleme, realiteti politik, zgjidhje dhe mundësi të ardhshme pas samitit të NATO-s në Britaninë e Madhe 2104”.

Sipas tij, nga njëra anë ky është demonstrim i forcës nga një vend i cili ëshë brenda klubit se do të mund të veprojë përkatësisht të paraqesë qëndrime të cilat janë edhe jashtë së drejtës ndërkombëtare, ndërsa nga na tjetër, konsideron, ëshë hendikep serioz për udhëheqje të vendit i cili beson se është djep i demokracisë të paraqesë standarde nga aspekti që dikush tjetër të vendosë për Kushtetutën e vendit fqinj, ndërsa qytetarëve me poces demorkatik për atë se çfarë do të jetë rregullimi he si o të quhet vendi.

Lidhur me pjesën nga deklarata e Venizellosit konsideron se Maqedonia ka probleme shumë më të mëdha se sa emri, siç janë çështjet ndëretnike, sundimi i së drejtës, marrëdhënia me Bullgarinë…, me kërkesë të gazetarëve, Poposki decid se ai është reflektim i një situate në të cilën Greqia qasrtë në nivel të udhëheqjes politike ka prioritete të tjera, dëshiron ta evitojë, përkatësisht të mos merret me çësjtjen për emrin dhe mënyra më e mirë për atë është kërkimi i argumenteve në vende të tjera.

Ai edhe njëherë përsëriti se pozicionet e Republikës së Maqedonisë janë[ të qarta dhe të hapura dhe, siç nënvizoi, dëshirojmë të kemi dialog intensiv i cili do të çojë drejt zgjidhjes, por realiteti politik në Athinë në këtë moment nuk është diçka që vetëm ne e konstatojmë. Kjo, theksoi, nuk duhet të jetë shkak që ne të mos vazhdojmë në rrugën për mënjanimin e asaj pengese seçse objektivisht, bllokada i sjell pasoja negative Maqedonisë, dhe atë, tha, Greqia shumë mirë dhe shumë në mënyrë të vetëdijshme po e bën.

I pyetur nëse, prej se është minsitër i jashtëm, a ka dhënë propozim për zgjidhje të kontestit për emrin, ai u përgjigj se mendon që po i jepet definim i gabuar vetë kontestit.

I pyetur nëse ende eekziston nisma nga kancelarja gjermane, Angela Merkel për zgjidhjen e çështjes së emrit, minsitri Poposki theksoi se nuk do të mund të flasë në emër të vendeve të tjera anëtare të NATO-s dhe BE-së, por, siç tha, është i pakontestueshëm fakti se praktikisht të gjitha vendet e tjera anëtare të Aleancës vlerësojnë se bllokada ndaj Maqedonisë për kontestin dhe mospasja objektibe e interesit për angazhim serioz për tejkalimin e kësaj çështje është problem edhe për vetë Aleancën, përkatësisht diçka që nuk kontribuon për realizimin e qëllimit – Ballkan i bashkuar, stabil dhe perspektiv.