Home LIFESTYLE Marshimi për drejtësi prej 450 km në Turqi – FOTO

Prej ditësh, në Turqi ka nisur një marshim gjigant për drejtësi. Me bluzat e bardha të zbukuruara me fjalë, marshimi më shumë se 20 ditor nga nisur nga Ankaraja në drejtim të Stambollit në këmbë. Janë plot 450 km kilometra rrugë dhe marshuesit nuk e kanë të lehtë të ecin kur temperaturat e korrikut kanë shkuar rreth 40 gradë.

Lëvizja filloi kur Enis Berberoglu, deputet i opozitës nga Partia Popullore Republikane (CHP), u arrestua pas publikimit të dokumenteve zyrtare ku tregonte se qeveria turke kishte armatosur xhihadistët në Siri, gjë që Ankaraja zyrtare e mohon edhe pse ka video për këtë. Ai është dënuar me 25 vite burg sipas DW-s.

Por, lëvizja e fundit është bërë një kryengritje më e madhe kundër asaj që pjesëmarrësit e shohin si një erozion të demokracisë nën Presidentin Recep Tayyip Erdogan.

Ekziston një ndjenjë e përhapur se qeveria ka kapur shansin për të shtypur të gjithë kundërshtarët, me pretendimin se janë mbështetës të grushtit të shtetit.

Ndër marshuesit ishte Ulas Bayraktar, një ish-profesor i shkencave politike në Universitetin Mersin në Turqinë jugore. Në prill, ai u shkarkua me një dekret të qeverisë.

Ai ishte një nga 1,100 akademikë që kishin nënshkruar një peticion duke bërë thirrje qeverisë për të ndërprerë konfliktet e armatosura në zonat e dominuara nga kurdët.

Kryesorja është se Kemal Kilicdaroglu (c), kreu i partisë kryesore opozitare të Turqisë, Partia Republikane Popullore (CHP), e cili është krahasuar me udhëheqësin e pavarësisë indiane Mahatma Gandhi. tha se nuk ka asnjë mënyrë tjetër për të denoncuar goditjet e vazhdueshme dhe përkeqësimin e institucioneve demokratike. “Ne ndjehemi sikur po marshojmë kundër një muri dhe do ta shkatërrojmë”, tha ai për DW.

“Është obligim ynë të formojmë një koalicion kundër rrëshqitjes së kombit drejt fashizmit”, tha Tur Yildiz Bicer, zëvendës i CHP për qytetin Manisa.

“Pas referendumit, ne i thamë vetes” Jo, nuk ka mbaruar “… Tani po shohim se edhe disa përkrahës të AKP mbështesin marshimin tonë dhe kjo tregon se mendjet e njerëzve po ndryshojnë për mirë”. Rreth 20,000 deri në 40,000 njerëz janë në rrugë.