Home LIFESTYLE Interneti dhe varësia  nga kompjuteri: sëmundja “e të  rinjve” në shekullin 21

Shkruan: Donika Bakiu

Gjatë viteve të fundit ne kemi qenë gjithnjë e më shumë përballë të ashtuquajturës sëmundje “e të rinjve” të varur nga interneti si një problem serioz që prek një numër të madh njerëzish , sidomos të popullsisë së re që ka bërë rrjete sociale dhe përmbajtje të tjera të internetit.Me zhvillimin e internetit, komunikimi midis njerëzve është bërë i shpejtë, i lehtë dhe i efektshëm, duke na mundësuar që të marrim një numër të madh të dhënash në çdo moment të caktuar, të mësojmë informacione dhe njohuri të reja, të cilat pastaj mund të shkëmbehemi me shumë të tjerë , pavarësisht se ku janë. Përveç përdorimit të saj në qarqet e biznesit, interneti na mundëson edhe të shoqërohemi me njerëz të tjerë nëpërmjet rrjeteve sociale. Sot, të kemi një kompjuter, ta përdorim atë dhe të kemi qasje në internet është normale dhe është bërë instrumenti kryesor i komunikimit, duke ndikuar në të gjitha aspektet e jetës njerëzore. Përveç përparësive të shumta që na ofron interneti, ka edhe pasoja negative të shumta. Interneti po keqpërdoret gjithnjë e më shumë për qëllime rekreative, nga mërzitja, me biseda të tepruara, me miq virtualë dhe po krijohen kontakte të vështira. Një përdorim i tillë i internetit mund të ketë ndikim negativ në shëndetin mendor, në funksionimin social dhe ekonomik në jetën e përditshme të përdoruesve të shumtë dhe mund t’i fusë ata në gjendjen e varësisë në internet .Përveç varësisë në internet, përfshinë gjithashtu të gjitha format e keqpërdorimit të pajisjeve moderne teknike , të tilla si telefona celularë, kompjuterë dhe video lojëra .Përdorimi i tepërt i internetit shpesh lidhet me humbjen e kohës ose neglizhimin e detyrimeve bazë. Disa hulumtime kanë treguar se nëse dikush ka kaluar më shumë se 38 orë në internet në javë ose pothuajse 6 orë në ditë, atëherë pa dyshim ai tashmë është bërë një ‘’i droguar’’. Realisht, kushdo që shpenzon “thjesht” 4 orë në ditë duke bërë aktivitete të lidhura me internet, që nuk është më shumë se 28 orë në javë, tashmë ka hyrë thellë në varësi.Vazhdimisht përdorimi i tepruar i internetit shkakton ndërgjegjësimin e problemeve të mundshme psikologjike. Pasojat e dëmshme, duke përfshirë argumentet, gënjeshtrat, rezultatet e dobëta në shkollë . Përdorimi i internetit është aktiviteti dominues në jetën e përditshme .Njerëzit që shpenzojnë shumë kohë në kompjuter neglizhojnë mënyra jetese të shëndetshme.Marrëdhëniet në internet me miqtë virtualë shpesh bëhen më të rëndësishme se ata reale, sesa partnerët e vërtetë dhe të afërmit, gjë që çon në mosmarrëveshje familjare. Varësia në internet duhet të dallojë nga përdorimi normal i kompjuterëve, edhe pse nganjëherë është e vështirë të nxjerrë një vijë të qartë. Përdorimi i varësisë në internet po përparon me shpejtësi nëpërmjet njohjes së saj si një sëmundje e varfër dhe e veçantë e varësisë.