Home LAJME Guteresh: Nëse SHBA-ja nuk angazhohen, dikush tjetër do t’i zëvendësojë

Geneva, Switzerland / Antonio Guterres, United Nations High Commissioner for Refugees during the press conference after the Sixty-Third Session of the Executive Committee ( EXCOM ) 2012. UNHCR / Jean-Marc Ferré *** Local Caption *** OLD caption 
Palais des Nations, Geneva, Switzerland / Antonio Guterres, United Nations High Commissioner for Refugees during the press conference after the Sixty-Third Session of the Executive Committee ( EXCOM ) 2012. UNHCR Photo / Jean-Marc Ferré

Sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara Antonio Guteresh e paralajmëroi administratën e Donald Trampit se dikush do ta zë vendin e SHBA-së nëse ajo nuk angazhohen për çështjet e numërta botërore.

“Nëse SHBA-ja nuk angazhohet në numrin e madh të aspekteve të politikës së jashtme dhe në numrin e madh të çështjeve nga marrëdhëniet ndërkombëtare, e paevitueshme do të vijë deri në atë që aktorë të tjerë ta zënë këtë hapësirë”, theksoi Guteresh duke iu përgjigjur çështjeve për rregullimin e ri botëror i shkaktuar nga aksionit të administratës së Trampit.

Ai shtoi se kjo nuk do të jetë e mirë as për SHBA-në as për botën.

Guteresh në pres-konferencën e tij të parë nga marrja e funksionit theksoi se propozimi për zvogëlimin e mjeteve të SHBA-së për KB-në mund të “krijojë problem të pazgjidhur në udhëheqjen me KB-në”.

Ai paralajmëroi se planifikon që së shpejti ta vizitojë Uashingtonin me qëllim që t’i njoftojë anëtarët e Kongresit me nevojën që SHBA-ja të vazhdojë ta financojë KB-në.

Sekretari i përgjithshëm i KB-së shprehu shqetësim se do të mund të vijë deri në konfrontim të drejtpërdrejt midis SHBA-së dhe Rusisë për Sirinë dhe apeloi për deeskalim të situatës  pasi armata amerikane rrëzoi një aeroplan sirian.