Home LAJME Bujar Osmani: Nuk heqim dorë nga presidenti konsensual

BDI nuk heq dorë nga ndryshimet kushtetuese me çka presidenti i ardhshëm do të zgjidhje drejtpërdrejtë nga Parlamenti. Në këtë edhe një herë ka rikujtuar zëdhënësi i BDI-së Bujar Osmani në një bisedë për Televizionin “24vesti”.

“Nuk reterojmë nga ideja për ndryshime kushtetuese që presidenti të zgjidhet në Parlament, pasi këtë na e kërkojnë 90 përqind e elektoratit që i dhënë besimin partisë sonë”, ka thënë Osmani.

Ai nuk mund të prejudikoj se si do të jetë përgjigja e mandatarit Nikolla Gruevski lidhur me ndryshimet kushtetuese dhe se nuk do të komentojë derisa nuk përfundojnë bisedimet e grupeve të punës mes dy partive.

Sipas tij, resorët janë pjesë e tretë e negociatave në bisedimet me VMRO-në dhe se Qeveria çdoherë bëhet mes fituesve nga pala maqedonase dhe ajo shqiptare.

“Kjo buron nga koncepti i MO-së në 2001 dhe ndryshimet kushtetuese të bëra më 2002. Çdo alternativë tjetër e këtij koncepti është kthim para 2001 dhe hapet Kutia e Pandorës me çka shqiptarët detyrohen të kërkojnë zgjidhje të reja, pasi nëse nuk respektohet vota e tyre, atëherë përse shqiptarët organizohen në zgjedhje?

Atëherë MO-ja bie në ujë dhe them se çfarë mund të jenë hapat tjerë, nëse nuk respektohet vullneti i shqiptarëve?! Qeveria do të ishte jolegjitime nëse BDI nuk ishte pjesë e saj.

Atë që e përjashtoni e keni kundër vetes dhe është mënyrë e thjeshtë e funksionimit. Zgjedhjet janë marrëveshje mes qytetarëve dhe partisë politike që të mbrohen interesat e qytetarit”, ka theksuar Osmani, duke shtuar se BDI në asnjë mënyrë nuk ka shfaqur frikë nëse PDSH do ishte pjesë e qeverisë, pasi ajo qeveri nuk do kishte legjitimitetin dhe nuk do ishte funksionale.

“Përse nuk bëhet pyetja se pse VMRO hyri në qeveri me BDI-në, por sa herë parashtrohet intenca se BDI hyn në qeveri më VMRO-në? Qytetari e tha atë se kush do t’i përfaqësojë në të ardhmen, VMRO ka 55 përqind nga votat e maqedonasve, BDI 64 nga shqiptarët që kanë dhënë votën për ta dhe kush ka të drejtën përveç sovranit që t’i përfaqësojë në të ardhmen”, ka vijuar Osmani.